Sikkerhed og Ergonomi

Sikkerhed

Der er et par ting der er nødvendige at have styr på når du vil bære dit barn i et bæreredskab. 
Det vigtigste er sikkerheden.

Frie luftveje.

Sørg for at barnets næse og mund ikke er dækket af stof, stropper eller andet, som kan hindre vejrtrækningen. Vær obs på at der ikke er en lomme af stof ved barnets næse og mund, hvor varm og iltfattig luft kan ophobe sig. Barnets hage bør være fri fra barnets bryst, for at sikre frie luftveje – tjek om du kan få 2 fingre ind mellem barnets hage og bryst.

Close enough to kiss.

Placer barnet i en højde hvor du nemt kan kysse det på hovedet. På den måde kan du bedre se barnets næse og mund og sikre at barnet har frie luftveje. Derudover, så er den øverste del af din brystkasse mere fast end længere nede i brystregionen, så hvis barnet falder i søvn, behøver du ikke bekymrer dig om, om dit barn får forputtet sit ansigt i de blødere omgivelser. Og sidst, men ikke mindst, så er det nemmere for dig at opfylde den uimodståelige trang til at kysse og sniffe dit barns hoved. Ofte.

Følg instruktionerne.

Følg altid instruktionerne på det bæreredskab du bruger, for at det er sikkert for både dig og dit barn.

Ergonomi

Både din og barnets ergonomi er vigtig for at i begge kan få en god oplevelse med bæreredskabet. Barnet bør sidde rigtigt i forhold til sin alder og bæreren bør have barnets vægt fordelt godt ved hjælp af bæreredskabet.

Alt det vil jeg komme nærmere ind på herunder. Og husk endelig, at Rom blev ikke bygget på eén dag – hvis viklen eller bæreselen ikke sidder helt rigtigt i første hug, så fortvivl ej. Så prøver du bare igen. Og igen. Øvelse gør mester. Du kan evt øve med en dukke eller bamse, hvis du gerne vil have en bedre fornemmelse af bæreredskabet, inden du forsøger dig med dit barn.
Tro det eller ej, selv garvede viklenørder har off-dage hvor bæreredskabet ikke sidder lige i øjet – og det er også okay – en klodset binding (fremfor ingen binding) kan sagtens redde en uheldig situation, hvor baby er sur og du er træt og aftensmaden er ved at brænde på. Bare husk sikkerheden.

Frøstilling.

Det udtryk bruges ofte, fordi et spædbarns naturlige stilling minder lidt om en frø. Armene ind til kroppen og knæene op til maven. Når du lægger dit helt lille nyfødte barn fra dig (f.eks. på puslebordet) så læg mærke til den stilling barnet ligger i. Bøjede ben og rundet ryg. Det er den stilling vi skal efterligne, når barnet sidder i bæreredskabet. Lille frø.

Knæhase til knæhase.

For at sikre en optimal stilling til barnet, er det vigtigt at bæreredskabet støtter barnet fra knæhase til knæhase. Det giver barnet et godt bredt sæde som kan støtte og være med til at sikre en sund udvikling af barnets hofter og bækken. Et bredt sæde sikrer også at kanterne på viklen/bæreselen ikke sidder og gnaver/klemmer midt på låret eller får reduceret blodomløbet til benene. 

Støtte fra knæhase til knæhase

Fremadvendt baby.

Denne stilling er ikke optimal for hverken dig eller barnet. Babys rygsøjle bliver tvunget i en unaturlig stilling og når barnet er fremadvendt, er bæreselens sæde sjældent bredt nok til at give god støtte til benene – de kommer derfor nemt til at hænge og dingle.
Tyngdepunktet kommer væk fra din krop og gør det tungere for dig at bære barnet. 
Små børn vil også have svært ved at lukke af for alle de nye indtryk, når de har fået nok af omverdenen. De kan ikke putte ansigtet ind til dig og kan derfor nemt bliver overstimuleret.
Nogle bæreseler reklamerer med at de kan bruges fremadvendt – og sikkerhedsmæssigt er der heller ikke noget i vejen med det (når bæreselen er beregnet til det og baby er gammel nok) – ergonomien er dog langt fra optimal.

Hvis du alligevel vælger at bruge bæreselen med baby fremadvendt, så gør det kun i korte intervaller og vær obs på om dit barn evt har fået nok indtryk. 
Du kender selvfølgelig dit barn bedst, og hvis en hurtig fremadvendt tur i bæreselen, kan redde dagen eller forhindre en sur baby – så er det det du gør. Baby går ikke i stykker og vi kan ikke gøre alt 100% efter bogen hele tiden.

Hvis du har et nysgerrigt barn som bare gerne vil følge med i hvad der sker hele tiden, så er det meget mere ergonomisk for jer begge at bære barnet enten på hoften i f.eks. en ringslynge, eller lære at bære dit barn på ryggen. En god høj rygbinding (som f.eks. “Ruck”) gør at barnet kan sidde trygt og ergonomisk på din ryg og kigge med over skulderen. Der findes mange rigtig dygtige slyngevejledere rundt om i landet, som kan hjælpe dig i gang med rygbæring. Find en Slyngevejleder nær dig.

På hoften

i en ringslynge

Læs mere om ringslynger

På ryggen

i en “Ruck” (fastvikle)

læs mere om fastvikler

fra nyfødt til tumling

Barnets alder har indflydelse på hvordan det bør sidde i bæreredskabet. Herunder kan du se hvordan barnets ryg retter sig naturligt op igennem det første år. Husk dog at der er forskel på børn, så aldersangivelserne er kun ment som en guide.

0-3 mdr

En helt lille baby bør sidde som en lille frø, med armene ind til kroppen, hænderne ved ansigtet og knæene oppe ved maven. Ryggen skal være rundet godt, næsten som i C-form. Der skal være støtte fra knæhase til knæhase og jævnt hele vejen over babys ryg.
Som udgangspunkt kan du hjælpe benene på plads i en samlet stilling, ind mod din mave. Hvis baby selv spreder benene mere ud mod siden, er det helt fint. Se på hvordan baby naturligt ligger med benene – f.eks. på puslebordet når du skifter ble. Benene finder helt selv deres foretrukne stilling.

Sørg for at babys hage er fri af babys bryst – tjek evt om du kan få 2 fingre ind mellem hage og bryst, for at sikre luftvejene. Babys ansigt må ikke være tildækket.

viklestine ergonomi 0-3 mdr baby vikle stilling
3-6 mdr

Baby bør stadig sidde i frøstilling, men er nu mere aktiv og bevæger kroppen. og hovedet.
Sørg for at baby er støttet fra knæhase til knæhase, og sidder med knæene højere end numsen.
Ryggen skal være godt støttet hele vejen og have en god naturlig krumning.

viklestine ergonomi 3-6 mdr baby vikle stilling
6-9 mdr

Knæene højere end numsen og støtte fra knæhase til knæhase.
Ryggen bør være rundet og godt støttet når barnet sover, men som baby bliver større og mere aktiv er det fint hvis barnet selv retter ryggen mere op når der skal følges nysgerrigt med i omverdenen. 

viklestine ergonomi 6-9 mdr baby vikle stilling
9-12+ mdr

Knæene højere end numsen og støtte fra knæhase til knæhase.
Barnet sidder naturligt mere ret med ryggen nu, når det er vågent og vil runde mere i ryggen når det sover. Sørg for god støtte i begge stillinger.

viklestine ergonomi 9-12 mdr baby vikle stilling