Ordbog

Hvis du har prøvet at snuse lidt rundt i en af de mange vikle-grupper på eksempelvis Facebook, så har du måske bemærket at folk nærmest snakker et andet sprog.

Her finder du en forklaring på mange af de udtryk du kan støde på, når du googler vikler og slynger. Og skulle der være noget du ikke kan finde, så kontakt mig meget gerne, og jeg skal gøre mit bedste for at hjælpe dig.

viklestine mor og baby slynger
Birth wrap

Den eller de vikler som blev udgivet på barnets fødselsdag. Det er ikke alle der kan finde deres birth wrap – typisk vælges så en vikle der er udgivet tæt på den ønskede dato.

Blend

Når stoffet er sammensat af mere end 1 slags materiale, kalder man det et blend (blanding). F.eks. en vikle der er lavet af 70% bomuld og 30% bambus.

Boomerang

Et bæreredskab man har solgt og senere køber igen.

Bottom rail

Den nederste kant på viklen. Bottom rail er også yderste kant på skuldrene. Det er nyttigt at vide i forbindelse med binding af viklen, så man ved hvor man skal justere, hvis viklen skal strammes.

vikle jargon top rail bottom chest shoulder pass tails babywearing fastvikle wrap
Chest pass

Den del af viklen der er bredt ud over bærerens bryst/mave (og barnets ryg).

vikle jargon top rail bottom chest shoulder pass tails babywearing fastvikle wrap
GSM

Det er betegnelsen for stoffets vægt per kvadratmeter (Grams per Square Meter).
Det bruges til at bedømme tykkelsen på en fastvikle og ringslynge. Tynde vikler er som udgangspunkt bedre til babyer, og tykke vikler egner sig bedst til større børn. Tykke vikler giver bedre støtte og kan klare større vægtbelastning – samtidig kan de være svære at få bundet helt tæt og godt omkring en lille nyfødt baby.

  • GSM under 250 – tynd vikle
  • GSM 250-280 – medium vikle
  • GSM over 280 – tyk vikle

Dog kan nogle blends godt være tynde med et højt GSM, så man kan ikke automatisk gå ud fra at 2 forskellige vikler, med samme GSM, er ens i tykkelse og bæreevne. 

Grams

Når man mødes for at nørde vikler. Man tager sine vikler med så man kan gramse og prøve hinandens vikler.

Frikadellevikle

En hverdagsvikle som kan tåle at blive brugt til lidt af hvert. Den er typisk easycare så den nemt kan vaskes hvis den får en plet eller kommer til at lugte af eksempelvis frikadeller, bål eller gylp.

littlefrog madlavning frikadellevikle køkken fastvikle viklestine
FWCC

 

Front Wrap Cross Carry

Dette er den mest almindelige binding med en fastvikle. Det er også den binding man bruger for at finde sin basestørrelse. Det er en god begynderbinding og kan bruges helt fra nyfødt. Du kan finde en videoguide der viser hvordan man binder en FWCC, nederst på siden Om Fastvikler

Kage

En hyggelig tradition indenfor vikleverdenen – man kan kage hinanden. Forstået på den måde at hvis du ser nogen med et barn i et bæreredskab, så kan du sige kage til dem. Eller hvis nogen siger kage til dig mens du bærer dit barn. Det er en slags hemmelig hilsen for de få rå 😎

Der er lidt tvivl om hvordan udtrykket er opstået – nogle mener det kommer sig af et opslag inde i Facebookgruppe “Slyngegalleriet”, mens andre mener det er inspireret af det engelske C.A.K.E som er en slags huskeremse:

C – Correct carrier
A – Airway open
K – Kissable baby
E – Equivalent to a hug

Måske er det lidt en blanding – uanset hvor det kommer fra, så er det en hyggelig måde at hilse på hinanden.

Prøv det næste gang du ser nogen med et barn i et bæreredskab – hvis du tør! Jeg har endnu ikke selv været modig nok til det, for hvad nu hvis den anden person ikke aner hvad jeg mener. Åh altså jeg er en kylling. Men nøj hvor ville jeg synes det var fedt hvis nogen kagede mig en dag – selvom jeg nok ville blive lidt forfjamsket og ikke vide hvad jeg skulle svare. Nok bare tak ❤

Shoulder pass

Den del af viklen der kommer op over skuldrene.

vikle jargon top rail bottom chest shoulder pass tails babywearing fastvikle wrap
Squish

Ord som bruges om en nyfødt baby.

Stash

Samling eller stak af vikler/bæreredskaber.

Stash shot

Billede af ens samling af bæreredskaber. Udtrykket bruges ofte når vikleentusiaster vil vise andre sin samling af flotte vikler.

littlefrog stash shot viklestine
Tails

Enderne på viklen som bruges til at binde knuden med, eller lave anden form for afslutning.

vikle jargon top rail bottom chest shoulder pass tails babywearing fastvikle wrap
Top rail

Den øverste kant på viklen. Det er også den kant der sidder inderst mod bærerens hals. Det er nyttigt at vide når man binder viklen, for så ved man hvor man skal justere for at stramme viklen.

vikle jargon top rail bottom chest shoulder pass tails babywearing fastvikle wrap
Vikleguf

Vikleguf er en hyggelig tradition indenfor vikleverdenen.

Man sender lidt guf med i pakken når man eksempelvis har solgt en af sine vikler til en anden person.
Man bestemmer helt selv hvad vikleguf er – det kan være søde sager, et tebrev eller måske en lille hjemmelavet gave.
Tanken er, at det skal skabe glæde hos modtageren.

Vikleguf kan også være rettet mere mod barnet der skal vikles. Forestil dig en urolig tumling som skal sidde stille længe nok til at du kan nå at få dem placeret i en god rygbinding – der kan en lille rosinæske eller figenstang være en god beskæftigelse (læs bestikkelse).

Man bestemmer selvfølgelig helt selv om man vil sende vikleguf med – det er ganske frivilligt.

ordforklaring vikleguf ordbog
Billede lånt med tilladelse fra baereakademiet.dk