Fastviklen

En fastvikle er et langt stykke vævet stof som fås i rigtig mange forskellige farver, mønstre, blends og størrelser (se størrelsesguide for at finde din størrelse).

En fastvikle er et meget alsidigt bæreredskab som kan bruges til et utal af forskellige bindinger, og som er egnet til både frontbæring, rygbæring og hoftebæring. Man kan også bruge den sammen med slyngeringe som en ringslynge, eller bruge ringene som en del af en binding. En fastvikle bindes rundt om barnet og bæreren, og kræver derfor en smule mere øvelse end strækviklen. Fastviklen giver enormt god støtte til både barn og bærer, og vægten af barnet kan fordeles godt ud over bærerens krop.

Nedenfor er der en videoguide fra DIDYMOS, der viser hvordan man binder en FWCC (Front Wrap Cross Carry). Det er nok den mest almindelige binding med en fastvikle og er et godt sted at starte.

En fastvikle kan bruges fra nyfødt og flere år frem – så længe det er behageligt for både bærer og barn og selvfølgelig ikke overskrider den vægtgrænse som producenten oplyser (i mange tilfælde omkring 20kg). 

Fastvikler fås i rigtig mange forskellige blends – dvs det/de materialer stoffet er lavet af. Det kan bl.a. være bomuld, bambus, uld, silke, hør og forskellige blandinger heraf. De forskellige typer stof har alle hver deres egenskaber og blandingsforholdene kan også variere. 

Bomuld er et slidstærk og prisvenligt materiale, som er nemt at have med at gøre. Det er easycare og kan fåes i alverdens farver og mønstre. Bomuld er ofte brugt til fastvikler – enten som eneste materiale eller i en blanding. 

Bambus er et tyndt og blødt materiale som ofte blandes med bomuld – det giver et lettere og mere luftigt stof som er godt på varme dage. Bambus har et naturligt UV-filter og antibakterielle egenskaber.

Uld findes i mange typer – almindeligt fåreuld, merino, mohair, alpaca, cashmere mm. Fælles for dem alle, er at de er temperaturregulerende, åndbare og kræver som oftest skånsom behandling ved vask. Alle de forskellige typer har også forskellige egenskaber. Noget kradser – andet gør ikke. Noget er allergivenligt – andet er ikke. Noget er silkeblødt og glat – andet har mere tekstur.

Silke er et stærkt og eksklusivt materiale. Det findes både i helt glatte typer som morbærsilke og i mere nubrede typer som f.eks tussah. Fælles for dem alle er at de er temperaturregulerende og kræver særligt vaskemiddel.

Hør er et meget slidstærkt materiale. Stoffet har ofte små ujævnheder og kan være lidt stift i starten. Dog bliver det silkeblødt når det er “gået til”. Hør er velegnet til sommerbrug da det er kølende og har en god absorberingsevne.

 

se udvalget af fastvikler